Hartanah

Alumni punyai akauntabiliti dalam agenda Malaysia Madani

MGF16042023 PROGRAM MAIWP RAHMAH RAMADAN JOM BALIK KAMPUNG 22
rumahkabin black

ALUMNI dan universiti berpisah tiada seperti kata pepatah Melayu, sakit sama mengaduh, luka sama menyiuk.

Sudah tentu alumni atau graduan ini adalah kemuncak penghasilan dan penciptaan universiti sebagai kilang akademik dalam melahirkan keupayaan modal insan yang unggul untuk negara.

Ironinya, alumni yang dihasilkan itu sebagai pemegang taruh yang sangat bernilai. Kejayaan seseorang alumni dalam kebolehpasaran pekerjaan dilihat berupaya membentuk reputasi, identiti dan imej kepada keunggulan universiti dalam proses berpanjangan.

Namun dilihat tiadanya ikatan wajib atau kekukuhan pulangan alumni kepada kilang akademiknya secara langsung, jangan menjadi seperti kacang lupakan kulit atau ulat lupakan daun pula.

Hanya peruntukan kewangan untuk pengurusan dan pembangunan universiti dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan menyebabkan tiada kajian khusus difokuskan sebelum ini untuk mendorong alumni memberikan sumbangan kepada universiti. Seolah-olah ia satu hala perjalanan.

Permasalahan sejagat ini sewajibnya diangkat daripada penggubal polisi kerana didapati kurang efisien untuk mencapai matlamat pendidikan tinggi negara yang sebenar-benarnya.

Alumni Universiti Bermuhasabah

Mungkin ramai membangkitkan apa peranan dan fungsi alumni universiti yang sepatutnya menjadi jambatan emas menerusi keluarga besar graduan dan universiti masing-masing.

Soalnya sekarang ialah setakat mana sumbangan alumni membantu universiti atau alma-maternya?

Namun tidak dinafikan pembabitan alumni dalam membiaya aktiviti di universiti antarabangsa menerusi Persatuan Alumni telah banyak dilaksanakan.

Sebagai contoh, pengoperasian Universiti Harvard, Yale, Princeton, Cambridge, dan Oxford melalui sumbangan berjumlah jutaan dollar atau pound sterling telah berkesan menonjolkan imej dan kegemilangan sesebuah institusi pengajian tinggi.

sumbangan dana luar kepada universiti-universiti di Amerika Syarikat berjumlah USD37.45 billion pada tahun 2014 dengan Universiti Harvard mengumpulkan dana melebihi USD1.6 billion.

Langkah baiknya jika dijadikan polisi atau akta di mana setiap alumni Universiti di Malaysia yang telah bekerja menyumbang dan menyalurkan sumbangan setiap bulan ke Tabung Wakaf atau endowment Universiti sebanyak RM1 agar jutaan kumpulan wang ini dapat digunakan oleh untuk pembangunan Universiti dan maslahah siswa khususnya siswa dari golongan keluarga B40.

Alumni Memperkasakan Kebolehpasaran Graduan

Yang menjadi isu semasa dan panas ialah laporan akhbar baharu-baharu ini yang memperlihatkan hampir dua juta pencari kerja menggunakan platform pekerjaan negara, MYfutureJobs dari 2020 hingga 10 Februari 2023, namun yang berjaya mendapat kerja dalam tempoh itu cuma 776,742 orang.

Daripada 776,742 tersebut, 251,815 membabitkan pemohon dalam kalangan belia atau graduan universiti. Kerajaan juga pernah memperuntukkan RM150 juta bagi pemberian Elaun Mencari Pekerjaan bagi golongan yang kehilangan kerja.

Kementerian Sumber Manusia (KSM) turut melancarkan Insentif Kerjaya Madani 2023 sebagai langkah memperkukuh 10 inisiatif perlindungan keselamatan sosial dan pemerkasaan pasaran buruh tempatan.

Saya berpandangan sudah tiba masanya alumni universiti bergerak secara interaktif dalam usaha memupuk mesra-graduan malahan setiap alumni universiti perlu digerakkan secara tuntas dalam merebut penyediaan insentif melalui Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) membabitkan peruntukan RM313 juta yang mana kesinambungan kepada inisiatif di bawah Belanjawan 2023 menumpukan usaha meningkatkan peluang serta penempatan pekerjaan kepada pelbagai kumpulan sasar terutama dalam kalangan graduan.

Seperti mana disebut dalam jurnal Tingkah-laku Organisasi, “Alumni and their alma mater: A partial test of the reformulated model of organizational identification”, sebenarnya sebelum bergelar graduan, saya turut mengharapkan universiti menerusi Hal Ehwal Pelajar dari Unit Kerjaya hendaklah mengaplikasikan penggabungan dan perkongsian maklumat semasa sebagai penyediaan awal mahasiswa untuk melangkah dalam dunia sebenarnya.

Unit Kerjaya Universiti harus bekerja rapat dengan Persatuan Alumni agar melaksanakan Program Persediaan Kerjaya dan membuat ‘Mock Interview’ agar graduan tidak canggung di kerusi temuduga kelak.

Usaha murni seperti Insentif Kerjaya Madani yang bakal menumpukan kepada tiga elemen iaitu Program Daya Kerjaya, Daya Kerjaya Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) serta Program Bina Kerjaya ini sangat penting disebarluaskan dalam kampus universiti.

Mahasiswa pada tahun pertama pengajian lagi perlu mendapat maklumat terkini malahan usaha kerajaan dalam memfokuskan pembangunan Pusat Satelit MYFutureJobs di Pusat Transformasi Bandar (UTC) seluruh negara perlu diadakan setiap tahun di setiap universiti awam.

Ini bagi membolehkan padanan dan mengenal pasti bakat bakal graduan majikan dan pencari kerja mendapatkan kemudahan akses pekerjaan dengan lebih cepat dan mudah. Inisiatif Halal Development Corporation (HDC) menyediakan Halal Talent Portal adalah langkah yang terpuji agar graduan dalam bidang ini mudah dipadankan dengan lebih 7,000 majikan-majikan pemegang Sijil Halal di Malaysia.

Alumni Universiti Berbudi Bakti

Alumni universiti sendiri perlu ke depan dalam konteks kerjasama yang erat. Kesukarelawanan yang tinggi dituntut dalam pengurusan alumni itu bagi memastikan mahasiswa, bakal graduan, graduan dan kilang akademiknya mendapat keuntungan bersama.

Saya percaya soal pengangguran dapat dielakkan, soal pekerjaan yang menepati pengajian universiti dan kehendak industri sentiasa dipenuhi serta secara tidak langsung, menaikkan nama dan reputasi universiti sebagai penyediaan modal insan yang unggul.

Sudah tiba masanya pendekatan universiti lebih terbuka dengan alumninya kerana saya cukup yakin pendekatan sedemikian berupaya mempengaruhi mereka untuk membantu alma-maternya.

Malahan kecemerlangan dan keaktifan alumni universiti turut bersama-sama mampu menerapkan kepada bakal graduan sebagai faktor penarik kepada industri untuk turut sama menyumbang kepada universiti.

Contohnya, kesediaan Alumni UUM membantu Universiti menjenamakan asrama penginapan siswa atau inasis kepada nama-nama syarikat korporat seperti MAS, TNB, Tradewinds, Proton, Petronas, Sime Darby dan lain-lain dengan sedikit tajaan daripada syarikat-syarikat tersebut.

Menurut satu jurnal akademik “Do student evaluations match alumni expectations on Managerial Finance”, kesediaan memberikan sumbangan sebagai balasan kepada faedah yang diperoleh ini merupakan satu elemen kepercayaan sosial umum yang amat sukar untuk diperoleh.

Sewajibnya alumni dan universiti perlu mempunyai iltizam untuk berganding bahu memperkasakan modal insan graduan seperti kata pepatah , berat sama dipikul, ringan sama dijinjing, bulat air oleh pembetung, bulat manusia oleh muafakat.

Sikap terbuka dan positif universiti dengan alumni universiti penting untuk diurus dengan baik bagi memastikan hubungan kedua-dua memberi manfaat jangka panjang dalam konteks Malaysia Madani. – MalaysiaGazette

rmli e1681953546724
Abdul Rahim Abdul Rahman

Abdul Rahim Abdul Rahman ialah Timbalan Presiden Persatuan Alumni Universiti Utara Malaysia (UUM) serta Pengurus Besar ANGKASA.

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia