Hartanah

Jangan cemarkan profesionalism di tempat kerja dengan salah guna media sosial

MGF08122020 PIX STOK04 1
rumahkabin black

PENGARUH media dalam konteks tempat kerja wajar diberi perhatian terutama sekali apabila ia melibatkan penyalahgunaan media dalam mensensasikan sesuatu isu yang belum pasti kesahihannya. Kesalahan informasi dan penyebaran bukan sahaja mampu memberi impak kepada individu tetapi turut mampu membawa imej yang negatif kepada organisasi itu sendiri. Hubungan profesional di tempat kerja merupakan salah satu medium yang dapat mendatangkan suasana harmoni dan kepuasan di tempat kerja.

Suasana kerja yang positif hasil dari kefahaman rakan sekerja akan membantu meningkatkan semangat kerja antara satu sama lain. Namun, tidak dinafikan, tidak semua organisasi didunia ini mampu mencapai budaya kerja yang positif. Malah, untuk mengawal seorang pekerja bukanlah kerja yang mudah. Ditambah pula dengan dunia digitalisasi yang kian berkembang. Sesebuah isu boleh disensasikan dalam masa yang
singkat.

Benar, pengaruh media dalam konteks tempat kerja boleh menjadi sangat besar dan patut diberi perhatian serius. Penyalahgunaan media sosial yang tidak bertanggungjawab boleh membawa kepada penyebaran maklumat palsu atau malah berniat jahat, yang boleh merosakkan reputasi sesebuah organisasi sekaligus mungkin boleh membawa kepada masalah undang-undang.

Oleh itu, organisasi perlu memberi perhatian kepada kepentingan mengurus penggunaan media sosial dengan bijak dan bertanggungjawab, serta memastikan pekerja memahami kesan penggunaan media sosial di tempat kerja. Di samping itu, organisasi perlu memberi perhatian kepada isu privasi dan keselamatan maklumat, dan memastikan maklumat yang disiarkan oleh pekerja tidak melanggar undang-undang atau dasar organisasi. Dengan menjalankan pengurusan media sosial yang berkesan, organisasi boleh memanfaatkan potensi media sosial untuk meningkatkan hubungan profesional dan mempromosikan imej positif organisasi di mata umum.

Dengan mempertimbangkan faktor-faktor ini, organisasi boleh mengoptimumkan penggunaan media sosial sebagai alat komunikasi dan promosi, dan mengelakkan kesan negatif penyalahgunaan media sosial di tempat kerja. Berikut merupakan antara beberapa perkara yang boleh dipertimbangkan apabila berurusan dengan media sosial di tempat kerja:

Privasi dan keselamatan
Adalah penting untuk memberi perhatian kepada privasi dan keselamatan maklumat yang disiarkan di media sosial. Menyiarkan maklumat berkaitan kerja, pelanggan atau rakan sekerja boleh mengancam keselamatan maklumat dan boleh membahayakan tempat kerja. Pastikan maklumat yang disiarkan hanya mematuhi dasar privasi dan keselamatan syarikat.

Kelakuan profesional
Media sosial boleh menjejaskan imej dan reputasi individu dan syarikat. Penyiaran yang tidak sesuai dan tidak profesional boleh menjejaskan persepsi orang ramai terhadap individu dan syarikat. Pastikan siaran anda mencerminkan tingkah laku profesional yang diharapkan di tempat kerja.

Penglibatan di media Sosial
Penglibatan di media sosial boleh meningkatkan produktiviti dan kreativiti di tempat kerja. Walau bagaimanapun, penglibatan yang berlebihan boleh mengganggu produktiviti dan
kecekapan kerja. Pastikan penglibatan anda di media sosial mematuhi dasar syarikat dan tidak mengganggu kerja anda.

Polisi syarikat
Setiap syarikat harus mempunyai dasar media sosial yang jelas untuk membimbing tingkah laku yang diharapkan di tempat kerja. Dasar ini harus meliputi cara menggunakan media sosial, perkara yang dibenarkan dan tidak dibenarkan untuk disiarkan, dan cara mengendalikan situasi yang berkaitan dengan media sosial di tempat kerja.

Menghormati rakan sekerja
Pastikan penggunaan media sosial anda tidak mengganggu atau mengganggu kerja rakan sekerja. Elakkan siaran yang mempersendakan atau memperlekehkan rakan sekerja, dan sentiasa bertindak dengan sopan dan menghormati orang lain dalam persekitaran kerja. Untuk mengekalkan etika di tempat kerja, adalah penting untuk memahami implikasi penggunaan media sosial dan mematuhi dasar syarikat yang berkenaan. Ini akan membantu membina hubungan kerja yang positif dan mengekalkan imej korporat yang baik.

Mencari kebenaran untuk setiap isu yang tersebar
Sikap mencari kebenaran amat penting dalam penggunaan media. Dalam era maklumat di mana maklumat disebarkan dengan cepat dan mudah, adalah sangat penting untuk menjadi pembaca yang kritis dan tidak mudah mempercayai apa-apa maklumat yang diterima. Kita mesti mengesahkan dan mengesahkan sumber maklumat sebelum kita mempercayainya atau
berkongsinya dengan orang lain.

Selain itu, sebagai pembaca, kita juga harus faham bahawa setiap orang mempunyai perspektif dan pandangan yang berbeza terhadap sesuatu isu. Kita mesti memberi perhatian kepada konteks dan latar belakang maklumat untuk memahami sudut pandangan yang berbeza daripada setiap sumber maklumat yang ada. Dengan memahami sudut pandangan yang berbeza, kita boleh membuat keputusan yang betul dan bijak. Apabila kita menyebarkan maklumat yang tidak tepat atau berdasarkan spekulasi semata-mata, ia boleh menyebabkan salah faham, ketidakpercayaan dan konflik dalam persekitaran kerja atau organisasi. Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa berhati-hati dan berfikir dua kali sebelum mempercayai atau menyebarkan maklumat yang tidak terbukti kebenarannya. Ini boleh membantu kita mewujudkan budaya kerja yang sihat dan produktif di tempat kerja.

Sebagai pekerja kita mesti menggunakan media sosial dengan bijak dan profesional. Media sosial kini merupakan bahagian penting dalam kehidupan kita dan boleh menjejaskan reputasi dan kerjaya kita. Oleh itu, adalah penting untuk mempertimbangkan kesan setiap tindakan atau komen yang kami siarkan di media sosial. Sebagai pekerja juga, kita mesti mengekalkan integriti dan profesionalisme kita dalam media sosial. Kita mesti mengelakkan tindakan atau ulasan yang boleh memudaratkan organisasi atau kerja kita, seperti mendedahkan maklumat sulit syarikat, menghina rakan sekerja atau atasan, atau membuat ulasan yang tidak konsisten dengan norma dan nilai organisasi.

Sebaliknya, kita harus menggunakan media sosial untuk membina reputasi profesional dan mengembangkan rangkaian kenalan kita. Adalah amat penting untuk sentiasa ingat bahawa media sosial bukanlah tempat untuk menyebarkan maklumat atau tingkah laku yang tidak profesional atau tidak sesuai. Sebagai pekerja yang bijak, kita mesti sentiasa mengekalkan profesionalisme dan integriti kita, baik di media sosial mahupun di tempat kerja.

Dr. Afiqah Mior Kamarulbaid
Pensyarah Komunikasi Media Baharu
Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan
Universiti Sains Islam Malaysia

Dr. Nurul Nadirah Abu Hasan
Pensyarah Pengurusan dan Pelancongan
Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan
Universiti Sains Islam Malaysia

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia