Hartanah

Pelaksanaan semula HSR perlu ditanggung syarikat swasta, bukan kerajaan – Anthony

keretapi

rumahkabin black

SHAH ALAM – Pelaksanaan semula Projek Keretapi Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura perlu ditanggung sepenuhnya oleh syarikat swasta dan bukannya dibiayai kerajaan.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, kerajaan mengalukan syarikat yang berminat meneruskan projek mega tersebut.

Kata beliau, pihaknya sedia berbincang dengan mana-mana pihak swasta yang sanggup menanggung risiko untuk membina infrastruktur itu.

“Perbincangan itu termasuk bersama syarikat konsesi untuk diperincikan dan kerajaan terbuka menerima sebarang cadangan.

“Kita boleh memberi kelulusan namun pihak itu perlu melabur sepenuhnya jika mahu melaksanakan HSR berkenaan,” katanya ketika ditemui selepas program TownHall Rakyat, di sini malam ini.

Tambahnya, kerajaan setakat ini belum menerima sebarang permohonan rasmi daripada pihak swasta.

Disember lalu, Kosmo! melaporkan kerajaan Johor sedia bekerjasama dengan kerajaan Persekutuan bagi mengkaji dan menilai semula pelaksanaan HSR.

Projek HSR yang menyasarkan penjimatan masa perjalanan di antara Singapura dan Kuala Lumpur dalam masa 90 minit dihentikan selepas beberapa penangguhan di bawah permintaan Malaysia dan akhirnya perjanjian itu luput pada Disember 2020.

Malaysia membayar lebih SG$102 juta (RM326.9 juta) sebagai pampasan kepada Singapura kerana pembatalan projek berkenaan. – KOSMO! ONLINErumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link