Infotainment

Pengguna Malaysia Didapati Menghabiskan Masa Hampir Tiga Jam Sehari Di Media Sosial

vocket malaysia main 1

rumahkabin black

Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Setiap hari boleh dikatakan majoriti kita bakal menghabiskan masa terluang di laman sosial kerana mahu mengetahui informasi semasa atau melihat kehidupan kenalan masing-masing.

Artikel Berkaitan:

Menerusi tinjauan terkini, pengguna internet di Malaysia dalam linkungan usia 16 tahun hingga 64 tahun didapati menghabiskan masa mereka sekitar 2 jam 47 minit di dalam sehari untuk media sosial. Tempoh masa itu bagaimanapun didapati lebih tinggi daripada purata peringkat global iaitu sekitar 2 jam 31 minit.

Jumlah Pengguna Malaysia Habiskan Masa Di Media Sosial 2023 1200x638 1
Sumber Gambar: Meltwater

Tinjauan Meltwater juga melihat situasi ini tidak menghairankan apabila rata-rata pengguna Malaysia tidak sekadar menggunakan medium media sosial sebagai hiburan sahaja tetapi turut menggunakan ia sebagai medium sumber berita (42.6%) atau atas keperluan tugasan (41.1%), dan pencarian sesuatu jenama (51.3%).

favourite media sosial global 2023 1200x626 1
Sumber Gambar: Meltwater

Secara keseluruhannya, antara 10 platform media sosial yang paling digemari pengguna dunia adalah Whatsapp (15.8%), Instagram (14.3%), Facebook (14.2%), Wechat (12.2%), TikTok (6.1%), Douyin (5.7%), Twitter (3.4%), Pemesejan FB (2.6%), Telegram (2.2%) dan Line (2.0%).

Selain media sosial, 87.4% pengguna internet negara turut menggunakan peranti pintar sebagai medium bermain permainan video. Peratusan ini jauh lebih tinggi berbanding paras global sekitar 81.9%.

Sementara 94.7% pengguna internet tempatan mula menunjukkan minat mereka terhadap penggunaan servis penstriman seperti Netflix, Disney+, Amazon dan beberapa servis lain.

Manakala sebanyak 40.9% pengguna internet pula gemar melayari laman rasmi atau aplikasi perbankan untuk penglibatan dalam pelaburan dan insurans pada setiap bulan. Secara dasarnya, majoriti kita banyak menghabiskan masa di internet pada hari ini kerana pelbagai urusan seharian boleh dibuat menerusi dalam talian sahaja.

 

 rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link