Hartanah

RAC diberi setahun tambah baik kemudahan lif di stesen komuter

WhatsApp Image 2023 03 21 at 2.47.33 PM

rumahkabin black

PUTRAJAYA – Kementerian Pengangkutan (MOT) memberi tempoh setahun kepada Perbadanan Aset Keretapi (RAC) untuk menambah baik kemudahan lif dan eskalator di stesen-stesen komuter.

Menterinya, Anthony Loke berkata, itu fokus ditetapkan MOT tahun ini dan ia perlu dilaksanakan dalam beberapa fasa dengan tumpuan kepada stesen-stesen besar dan ketika ini, audit sedang dilakukan oleh Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) di sepanjang laluan komuter bagi tambah baik berkenaan.

“Dalam tempoh setahun ini, berapa boleh kita selesaikan, jadi ini sasaran yang saya letakkan kepada RAC supaya cepatkan proses untuk sediakan lif dan eskalator di stesen besar.

“Di mana ada stesen yang belum ada lagi, hasil audit akan dibentang dan kita bagi keutamaan dahulu untuk bina lif,” katanya ketika ditemui pada Majlis Pelancaran Aplikasi Mudah Alih Perbadanan Aset Keretapi (RAILS) di sini, hari ini.

Ditanya berapa stesen komuter yang terlibat dengan penambahbaikan itu, Loke berkata, beliau meminta RAC dan KTMB membentangkan audit mengenainya dalam tempoh sebulan.

Menurutnya, RAC mempunyai tadbir urus yang baik dan sebarang perbelanjaan mesti di bawa kepada pihak lembaga pengarah.

“Malah, lantikan kontraktor juga mesti mengikut dasar kerajaan seperti tender dan sebagainya,” katanya.

Terdahulu, Loke melancarkan RAILS iaitu aplikasi bagi memudahkan permohonan sewaan aset kereta api secara atas talian bagi memudahkan orang ramai menjadi rakan niaga RAC dan berharap lebih 50 peratus penyewa menggunakannya. – KOSMO! ONLINErumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link