Hartanah

Suami strok sampai tak kenal isteri sendiri

suami hilang ingatan

rumahkabin black

KUALA NERUS – Kehidupan seorang isteri dari Kampung Tok Jembal di sini berubah sepenuhnya selepas suaminya yang sebelum ini cergas kini hanya terbaring akibat serangan strok berdarah sejak enam bulan lalu.

Sakinah Abdullah, 50, berkata, suaminya, Ahmad Azahar Wan Embong, 55, bukan sahaja tidak mampu lagi untuk bekerja sebagai tukang rumah, malah telah kehilangan ingatan dan tidak mampu lagi menguruskan diri .

“Serangan strok berdarah pada 12 September tahun lalu itu telah merosakkan kira-kira 70 peratus saraf otak suami.

“Dia kini tidak ingat apa-apa dan hanya boleh minum susu khas yang dimasukkan menerusi tiub yang ditebuk melalui kerongkongnya,” katanya ketika ditemui di rumah di sini baru-baru ini.

Sakinah berkata, pada mula­nya suaminya itu hanya mengadu sakit kepala sebelum diserang sawan pada pukul 4 pagi.

Tambahnya, suaminya telah dikejarkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu sebelum disahkan mengalami strok berdarah.

“Keadaanya sangat kritikal sehingga dia terpaksa ditidurkan di dalam wad selama dua bulan.

“Suami kini sudah stabil, namun dirinya banyak berubah dan bukan lagi seperti dahulu. Saya sendiri pun dia tidak kenal,” katanya.

Sakinah berkata, dia kini terpaksa menumpukan perhatian terhadap suaminya dan menye­rahkan pengurusan kedai makan kepada anak sulungnya, Wan Ahmad Faizal, 31.

Ibu kepada lima anak itu berkata, penjagaan suaminya turut dibantu anak keempatnya, Wan Nur Farah Farihin, 23, yang sudah berkahwin.

“Perniagaan kedai makan kami agak merosot pada waktu ini ekoran keadaan ekonomi semasa sedangkan kos perubatan suami mencecah RM3,000 sebulan.

“Bagi menampung perbelanjaan termasuk membiayai kos pengajian anak bongsu berusia 20 tahun yang masih belajar di Akademi Binaan Malaysia, saya mengambil upah membuat ketupat palas,” katanya.

Orang yang bersimpati boleh menghulurkan sumbangan menerusi akaun bank bernombor 13017028354141 (Bank Islam) atau menghubungi Sakinah di talian 011-3758 4434.rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link