Pelaburan

Tanah Rizab Melayu meningkat kecuali di tiga negeri

MGF05122022 NIK NAZMI CLOCK IN06 1

rumahkabin black

KUALA LUMPUR – Tanah Rizab Melayu menunjukan peningkatan di seluruh negara kecuali di Kedah, Kuala Lumpur dan Perak.

Sehingga 31 Disember lalu secara keseluruhan Tanah Rizab Melayu meningkat 0,67 peratus kepada 4,996,406.42 hektar berbanding 4,963,190.80 pada 2021.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, Kedah mencatatkan penurunan daripada 721,888.93 hektar kepada 716,537.28 hektar.

Kuala Lumpur daripada 1,003.56 hektar kepada 999.48 hektar dan Perak daripada 953,042.67 hektar kepada 953,040.87 hektar.

“Bagi maklumat perincian mengenai pembatalan dan penggantian
Tanah Rizab Melayu di negeri, ia direkodkan oleh pihak berkuasa negeri masing-masing.

“Ini adalah selaras dengan peruntukan Perkara 89 Perlembagaan Persekutuan yang melindungi Tanah Simpanan Melayu yang tidak akan berkurangan keluasannya apabila berlakunya pembatalan.

“Pihak berkuasa negeri hendaklah menggantikan keluasan kawasan yang telah dibatalkan dengan tanah-tanah lain yang sama jenis dan luasnya sebagai Tanah Simpanan Melayu,” jelas beliau.

Nik Nazmi menjawab soalan Ahli Parlimen Maran (PN) Datuk Ismail Abd. Mutalib di Dewan Rakyat.

Ismail mahu Kementerian menyatakan berapa jumlah keluasan asal Tanah Rizab Melayu mengikut negeri di Semenanjung dan rancangan kerajaan untuk mengatasi masalah Tanah Rizab Melayu yang semakin berkurangan.

Sementara itu Nik Nazmi berkata, laporan kertas putih tidak diperlukan kerana Tanah Rizab Melayu berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

“Tidak perlu ada kertas putih tentang soal ini. Dan sebagai mana kita maklum akhirnya soal tanah rizab melayu ini terletak di bawah bidang kuasa negeri.

“Sebab itu hal ini diperingkat persekutuan ada dibincangkan menerusi Mesyuarat Majlis Tanah Negera yang dihadiri perdana menteri, menteri Besar dan ketua menteri,” kata Nik Nazmi.-MalaysiaGazette

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link