Pelaburan

Thaipusam kembali meriah selepas sekatan selama 2 tahun

kavadi 3

rumahkabin black


kavadi 3
Penganut Hindu berpusu-pusu ke Kuil Sri Subramaniar di Batu Caves hari ini, menjelang Thaipusam.

KUALA LUMPUR: Penganut Hindu di negara ini mula berpusu-pusu ke Kuil Sri Subramaniar di Batu Caves sempena Thaipusam esok bagi memeriahkan semula sambutan selepas dua tahun sekatan Covid-19.

Gema muzik tradisional India memenuhi udara manakala penganut membawa kavadi dan “paal kudam” (persembahan susu) mereka menaiki tangga berwarna-warni untuk dipersembahkan kepada Dewa Murugan.

Ramai penganut meluahkan rasa teruja selepas tidak dapat meraikan perayaan itu dengan sempurna sejak dua tahun lalu.

kavadi 5
Vannia Selvam (kiri) dan abangnya Dinesh Karan membawa kavadi tahun ini, dan pengalaman itu mengukuhkan ikatan mereka.

Perarakan kavadi telah diharamkan tahun lepas dalam usaha mengekang penularan virus Covid-19.

Pembatalan larangan itu melegakan Dinesh Karan. Katanya, dia sangat gembira kerana akhirnya dapat menunaikan nazarnya kepada Dewa Murugan tahun ini.

“Membawa kavadi dan paal kudam memberikan ketenangan rohani bagi seseorang kerana ia diperlukan untuk menunaikan nazar mereka. Saya gembira saya dapat menunaikannya tahun ini. Saya harap doa saya diberkati,” kata pemuda berusia 39 tahun itu kepada FMT.

Abang Dinesh, Vannia Selvam, 30, berkata ini kali pertama dia membawa kavadi, kerana dia boleh melakukannya dua tahun lalu.

Vannia juga berkata dia berbesar hati untuk membawa kavadi itu bersama abangnya, sambil menyifatkannya sebagai satu “rasa yang berbeza”.

“Sebelum ini saya hanya mengikutnya. Bagaimanapun, kali ini kami melakukannya bersama-sama,” katanya. Dinesh juga pernah membuat kavadi untuknya.

“Pengalaman ini mendekatkan kami dan kini saya juga boleh berkongsi pengalaman (dengan orang lain),” katanya.

Vannia juga berkata dia berpeluang mengucapkan terima kasih kepada Dewa Murugan kerana memberkatinya dengan rezeki kereta baharu dan pekerjaan baharu di sebuah syarikat swasta.

kavadi 4
Jesinta Mariasoosay berkata dia gembira anak bongsunya (kanan bawah) dapat merasai pengalaman membawa paal kudam buat kali pertama.

Sementara itu, Jesinta Mariasoosay, yang mempunyai dua anak, berkata dia gembira kerana anak bongsunya dapat merasai pengalaman membawa paal kudam buat kali pertama.

Katanya, adalah penting untuk anak perempuannya memahami budaya Hindu dan mengamalkannya.

kavadi 2
Dr Kalai Thevandran bersama keluarganya. Beliau berkata membawa paal kudam melambangkan satu bentuk persembahan sebagai tanda terima kasih kepada Dewa Murugan.

Dr Kalai Thevandran berkata membawa paal kudam adalah cara terbaik untuk belajar dan mendedahkan anak lelakinya yang berusia tujuh tahun memahami tujuan menunaikan nazar.

“Ia adalah perayaan untuk memberi kesyukuran kepada Dewa Murugan dan kami berterima kasih atas apa sahaja yang telah dia lakukan (untuk kami),” katanya.

Beliau berharap pada tahun ini Dewa Murugan dapat memberkati keluarganya dari segi ekonomi, rohani dan kesihatan.

Kavadi 1
Perniagaan telah berkembang pesat untuk pembuat kavadi Kalayarasimany Thirumaney selepas sekatan Covid-19 ditarik balik tahun ini.

Pembuat kavadi, Kalayarasimany Thirumaney berkata perniagaannya mendapat sambutan menggalakkan dan tempahan meningkat tiga kali ganda berbanding tahun lepas.

“Kami bercakap mengenai 20 hingga 30 kavadi (berbanding dua tahun lepas). Kami masih menerima tempahan untuk kavadi kecil dan kavadi besar sudah habis dijual,” kata Kalayarasimany, yang telah membuat kavadi sejak berusia 12 tahun.rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source link